Ptysie z musem łososiowym
- Ptysie:
- - 80 g mąki
- - szczypta soli
- - 65 g masła
- - 150 ml wody
- - 2 jajka
- - 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
- Mus łososiowy:
- - 200 g wędzonego łososia
- - 100 g kremowego serka
- - 1 łyżka chrzanu
- - sok z połowy cytryny
- - 3 łyżki kwaśnej śmietany
- - skórka otarta z 1 cytryny
- - kilka gałązek koperku świeżego
- - pieprz czarny (świeżo mielony)
Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem. Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą. Masa musi być gładka. Po kilku minutach jak masa przestygnie (ale nie wystygnie) dodaję po trochu jajka (uprzednio lekko roztrzepane widelcem) i mieszam aż masa będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę z gorącą wodą. Na inną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe ptysie (u mnie ok. 20 sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni i dalej trzymam ptysie około 10 minut. Po wystygnięciu przekładam musem?
Wszystkie składniki musu miksuję a na koniec dodaję otartą skórkę z cytryny i posiekany koperek.
Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz pod adresem: http://ugotujmyto.pl/ptysie-z-lososiowym-musem/
Przepis zdobył wyróżnienie "Blogerski Przepis Tygodnia" na portalu ugotuj.to.
Przepis dodał użytkownik ugotujmyto
Podziel się opinią
Komentarze