Ptysie
- woda 2 szklanki
- mąka 1 szklanka
- jajka 4 szt
- śmietana do ubijania 2 szt
- białka 4 szt
- cukier 1/2 szklanki
- galaretka wiśniowa 1 szt
- margaryna 125 g
Składniki na ciasto:
1 szklanka wody
250 g margaryny
1 szklanka mąki
4 jajka
W rondelku gotujemy wodę z margaryną, na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, by się nie przypaliła. Ciasto jest dobre gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy z jajkami (może być mikser ze spiralnymi końcówkami) bądź ucieramy.
Wyciskamy na blaszkę za pomocą szprycy bądź kładziemy łyżką.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut. Po upieczeniu przekrajamy. Nadziewamy ubitą kremówką lub masa piankową.
Masa różowa piankowa:
4 białka
pół szklanki cukru
opakowanie galaretki wiśniowej
szklanka wody
Białka z cukrem ubić nad parą na sztywna pianę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, wstawiamy na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko).
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze