Pstrąg z pieczarkami
- 3 pstrągi
- sok z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 300 g pieczarek
- 300 ml śmietany 18%
- 2 żółtka
- masło
- 60 g parmezanu
Przygotowujemy ryby: czyścimy, usuwamy skrzela oraz oczy, myjemy i suszymy. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem.
Oczyszczamy i myjemy pieczarki. Kroimy je wzdłuż na pół a potem w półplasterki. Smażymy je na 2 łyżkach masła.
Żółtka mieszamy razem ze śmietaną. Masłem smarujemy formą do pieczenia.
Kładziemy rybę i posypujemy ją pieczarkami. Wszystko zalewamy śmietaną i posypujemy parmezanem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze