Przysmak królika czyli ciasto marchewkowe
- 2 jajka
- 150 g cukru (najlepiej brązowego)
- 150 ml oleju
- 250 g marchewki
- 6 plastrów ananasa
- 1,5 szkl orzechów włoskich
- 9 łyżek wiórków kokosowych
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 2 łyżeczki prosku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu Kamis lub przyprawy do ciasteczek korzennych firmy Kamis
- szczypta soli
Jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Potem dolewamy olej i wciąż ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Orzechy włoskie i wiórki należy uprażyć na suchej patelni. Ananasa kroimy w drobne cząstki, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach a ostudzone orzechy siekamy na drobne kawałki. Kolejno dodajemy orzechy, ananasa, wiórki i marchewkę do masy i mieszamy łyżką. Następnię dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól. Ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 40-50 min w temperaturze 150 stopni. Po wystudzeniu smarujemy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik Cynamon_20
Podziel się opinią
Komentarze