Przekładaniec budyniowy
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 16 dag masła
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1 litr mleka
- Masa serowa:
- 4 serki waniliowe (4x15 dag)
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe
- Polewa:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1-1,5 łyżki gorącego mleka
- Lukier:
- 1/2szklanki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- Do dekoracji:
- 10 dag winogron
Masło, cukier i jajka utrzeć. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.
Budynie śmietankowe ugotować wg przepisu na opakowaniu i gorące wylać na surowe ciasto.
Jajka ubić, dodać serki i budynie czekoladowe w proszku. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę budyniową. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C.
Margarynę rozpuścić, dodać cukier puder wymieszany z kakao i wlać gorące mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polać ostudzone ciasto i udekorować połówkami winogron.
Cukier puder wymieszać z wodą mikserem. Powstałym lukrem polać wierzch ciasta w tzw. esy - floresy.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze