Trwa ładowanie...
d1ug5e9
12-12-2014 14:33

Proste paszteciki z grzybami

Przepis
4.7
(6 głosów)
Oceń:
d1ug5e9
Składniki
  • Ciasto na paszteciki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Farsz do pasztecików:
  • 300g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 5 małych cebul
  • szczypta cukru
  • 5 plasterków żółtego sera
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • Dodatkowo:
  • 1 rozbełtane białko
  • suszone zioła
Przepis

[b]Ciasto do pasztecików:[/b] Masło rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy żółtka, jogurt oraz masło i ugniatamy całość, aż do połączenia składników.[b]Farsz do pasztecików: [/b]Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę ze szczyptą soli i cukru. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki wraz z solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu kilka minut czekając, aż cały płyn wyparuje. Dodajemy gałkę muszkatołową i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mieszankę pieczarek i cebuli zestawiamy z ognia i studzimy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz ser żółty pokrojony w cienkie małe paski.Ciasto na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na jak najdłuższy prostokąt. Przecinamy go wzdłuż na pół tworząc dwa pasy. Pośrodku każdego z nich wykładamy farsz grzybowy, zwijamy boki ciasta do środka tworząc roladę. Odwracamy roladę, by miejsce łączenia było pod spodem. Tniemy co 3-4cm tworząc poduszeczki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Wierzch pasztecików smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. My dodatkowo udekorowałyśmy z siostrą listkami z ciasta :) Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175 stopni C, funkcja góra dół.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ug5e9
d1ug5e9
d1ug5e9
Więcej tematów
d1ug5e9