Proste paszteciki z grzybami
- Ciasto na paszteciki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 100g masła
- 2 żółtka
- 1 mały jogurt naturalny
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Farsz do pasztecików:
- 300g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 5 małych cebul
- szczypta cukru
- 5 plasterków żółtego sera
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
- pęczek natki pietruszki
- Dodatkowo:
- 1 rozbełtane białko
- suszone zioła
[b]Ciasto do pasztecików:[/b] Masło rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy żółtka, jogurt oraz masło i ugniatamy całość, aż do połączenia składników.[b]Farsz do pasztecików: [/b]Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę ze szczyptą soli i cukru. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki wraz z solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu kilka minut czekając, aż cały płyn wyparuje. Dodajemy gałkę muszkatołową i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mieszankę pieczarek i cebuli zestawiamy z ognia i studzimy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz ser żółty pokrojony w cienkie małe paski.Ciasto na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na jak najdłuższy prostokąt. Przecinamy go wzdłuż na pół tworząc dwa pasy. Pośrodku każdego z nich wykładamy farsz grzybowy, zwijamy boki ciasta do środka tworząc roladę. Odwracamy roladę, by miejsce łączenia było pod spodem. Tniemy co 3-4cm tworząc poduszeczki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Wierzch pasztecików smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. My dodatkowo udekorowałyśmy z siostrą listkami z ciasta :) Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175 stopni C, funkcja góra dół.
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze