Trwa ładowanie...
d3y9ffq
12-12-2014 14:33

Proste paszteciki z grzybami

Przepis
5.0
(6 głosów)
Oceń:
d3y9ffq
Składniki
  • Ciasto na paszteciki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Farsz do pasztecików:
  • 300g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 5 małych cebul
  • szczypta cukru
  • 5 plasterków żółtego sera
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • Dodatkowo:
  • 1 rozbełtane białko
  • suszone zioła
Przepis

[b]Ciasto do pasztecików:[/b] Masło rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy żółtka, jogurt oraz masło i ugniatamy całość, aż do połączenia składników.[b]Farsz do pasztecików: [/b]Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę ze szczyptą soli i cukru. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki wraz z solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu kilka minut czekając, aż cały płyn wyparuje. Dodajemy gałkę muszkatołową i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mieszankę pieczarek i cebuli zestawiamy z ognia i studzimy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz ser żółty pokrojony w cienkie małe paski.Ciasto na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na jak najdłuższy prostokąt. Przecinamy go wzdłuż na pół tworząc dwa pasy. Pośrodku każdego z nich wykładamy farsz grzybowy, zwijamy boki ciasta do środka tworząc roladę. Odwracamy roladę, by miejsce łączenia było pod spodem. Tniemy co 3-4cm tworząc poduszeczki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Wierzch pasztecików smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. My dodatkowo udekorowałyśmy z siostrą listkami z ciasta :) Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175 stopni C, funkcja góra dół.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y9ffq
d3y9ffq
d3y9ffq
Więcej tematów
d3y9ffq

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj