Porzeczkowy rarytas
- Ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 40 dag czarnej porzeczki
- 5 łyzek cukru
- 12 dag migdałów
- 3 jajka
Z podanych składnkików zimnymi rękami szypko zagnieść ciasto, zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Porzeczki opłukać, widelcem oczyścic z szypółwek i zmielić.
Żółtka połączyć z połową cukru, utrzeć na puszystą masę i dodać migdały.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, a nastepnie połączyć z masą żółtkową.
Dodać pożeczki i delikatnie wymieszać.
Tortownice o średnicy 26 cm posmarować masłem i posypać mąką.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na okrągły placek. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy, ponakówać widelcem. Podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Na cieście rozłożyć równomiernie masę porzeczkową. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30min.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy dopiero po 5 minurach, a po całkowitym ostygnieciu posypać cukrem pudrem. Podawać tego samego dnia.
Przepis dodał użytkownik laseczka19884
Podziel się opinią
Komentarze