Pomidorowe Love
- Składniki:
- 400 g pomidorów krojonych w puszce,
- 2 x 500 g pomidorowej passaty,
- 600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- duża garść świeżej bazylii,
- sól i pieprz,
- cukier,
- tymianek, oregano,
- oliwa z oliwek
- dodatkowo:
- gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone
W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.
Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut.
Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem.
Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku.
Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem.
Zupę można zjeść czystą, bądź podać ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego czy śmietany.
W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać do zupy mascarpone.
Całość wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto!
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik PlateofJoy
Podziel się opinią
Komentarze