Trwa ładowanie...
04-01-2013 17:00

Pomarańczowy kubek poprawia smak czekolady

Kolor kubka, w jakim podawana jest czekolada, może wpływać na to, jak odbierany jest jej smak - informuje "Journal of Sensory Studies".

Pomarańczowy kubek poprawia smak czekoladyŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d5r48s9
d5r48s9

Jak wykazali naukowcy z politechniki w Walencji oraz uniwersytetu w Oxfordzie, gorąca czekolada smakuje lepiej, jeśli pije się ją z kubka koloru pomarańczowego lub kremowego, natomiast kubek czerwony lub biały daje gorszy efekt. To kolejne badanie wskazujące, że nasze zmysły reagują na pokarmy w różny sposób zależnie od rodzaju naczynia, z którego je spożywamy.

Podczas badań 57 uczestników miało za zadanie ocenić próbki gorącej czekolady podawanej w plastikowych kubkach. Wszystkie kubki miały takie same rozmiary, ale różniły się kolorem (biały, kremowy, czerwony i pomarańczowy z białym wnętrzem). Czekolada w kubkach kremowych i pomarańczowych smakowała lepiej.

Kolor nie wydawał się mieć istotnego wpływu na słodycz i aromat czekolady, chociaż uczestnicy wspominali, że czekolada w kubku koloru kremowego wydawała się nieco słodsza i bardziej aromatyczna.

d5r48s9

Jak wyjaśniają autorzy badań, sam kolor naczynia nie przekłada się bezpośrednio na smak, działanie to zależy od rodzaju pożywienia i kontekstu. Jednak wpływu barwy nie należy lekceważyć. Zebrane dane powinny się przydać specjalistom pracującym nad mechanizmami obróbki informacji wizualnej w mózgu, ale też szefom kuchni, firmom cateringowym czy producentom opakowań.

Już wcześniejsze badania wskazywały, że kolor opakowania wpływa na smak pożywienia - napój z żółtej puszki wydaje się bardziej cytrynowy, z niebieskiej - bardziej orzeźwiający, a z różowej - słodszy. Także mus truskawkowy na białym talerzu wydaje się słodszy i bardziej intensywny w smaku niż na czarnym, zaś kawa z brązowego opakowania - bardziej aromatyczna i o intensywniejszym smaku niż w przypadku żółci bądź niebieskiego. (PAP)

pmw/ ula/

d5r48s9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj