Pomarańczowy kubek poprawia smak czekolady
Kolor kubka, w jakim podawana jest czekolada, może wpływać na to, jak odbierany jest jej smak - informuje "Journal of Sensory Studies".
Jak wykazali naukowcy z politechniki w Walencji oraz uniwersytetu w Oxfordzie, gorąca czekolada smakuje lepiej, jeśli pije się ją z kubka koloru pomarańczowego lub kremowego, natomiast kubek czerwony lub biały daje gorszy efekt. To kolejne badanie wskazujące, że nasze zmysły reagują na pokarmy w różny sposób zależnie od rodzaju naczynia, z którego je spożywamy.
Podczas badań 57 uczestników miało za zadanie ocenić próbki gorącej czekolady podawanej w plastikowych kubkach. Wszystkie kubki miały takie same rozmiary, ale różniły się kolorem (biały, kremowy, czerwony i pomarańczowy z białym wnętrzem). Czekolada w kubkach kremowych i pomarańczowych smakowała lepiej.
Kolor nie wydawał się mieć istotnego wpływu na słodycz i aromat czekolady, chociaż uczestnicy wspominali, że czekolada w kubku koloru kremowego wydawała się nieco słodsza i bardziej aromatyczna.
Jak wyjaśniają autorzy badań, sam kolor naczynia nie przekłada się bezpośrednio na smak, działanie to zależy od rodzaju pożywienia i kontekstu. Jednak wpływu barwy nie należy lekceważyć. Zebrane dane powinny się przydać specjalistom pracującym nad mechanizmami obróbki informacji wizualnej w mózgu, ale też szefom kuchni, firmom cateringowym czy producentom opakowań.
Już wcześniejsze badania wskazywały, że kolor opakowania wpływa na smak pożywienia - napój z żółtej puszki wydaje się bardziej cytrynowy, z niebieskiej - bardziej orzeźwiający, a z różowej - słodszy. Także mus truskawkowy na białym talerzu wydaje się słodszy i bardziej intensywny w smaku niż na czarnym, zaś kawa z brązowego opakowania - bardziej aromatyczna i o intensywniejszym smaku niż w przypadku żółci bądź niebieskiego. (PAP)
pmw/ ula/