Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce
- polędwiczki wieprzowe 200g
- roszponka Fit&Easy
- Marynata:
- cebula 1 średnia szt.
- papryka wędzona
- sól, pieprz
- Sos:
- truskawki bez szypułek Hortex 200 g
- cukier 150g
- wino czerwone 100 ml
- papier do pieczenia Saga
Polędwiczki nacieramy przyprawami i cebulą i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia smażymy je w całości na patelni w tym samym czasie robimy sos. Z cukru robimy karmel, dodajemy zmiksowane truskawki Hortex oraz wino i redukujemy. Usmażone polędwiczki układamy na papierze Saga i pozostawiamy do ostygnięcia, następnie kroimy w plastry. Na talerzu układamy roszponkę Fit&Easy, plastry polędwiczek i całość polewamy sosem truskawkowym.
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Podziel się opinią
Komentarze