Polędwica w cieście francuskim
- 1 gruba polędwica wołowa (ok.1,5kg)
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 4 suszone grzyby
- olej do smażenia
- 2 jajka
- 15 dag pasztetu
- zioła (tymianek lub majeranek)
- sól, pieprz
Polędwicę umyć, osuszyć, podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, drobno pokroić, wystudzić. Połączyć z pasztetem, ziołami, 1 jajkiem, wyrobić. Mięso ułożyć na rozmrożonym płacie ciasta, posmarować pasztetem, zawinąć ciastem, ścisło zacisnąć brzegi. Można udekorować listkami z ciasta, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 40 minut w temp. 220 stopni.
Przepis dodał użytkownik LadyLaura26
Podziel się opinią
Komentarze