pleśniak
- - 4 jajka
- - 250 g margaryny
- - 3 szkl. mąki
- - 1 szkl. cukru
- - 2 łyżki kakao
- - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- - słoik dżemu niskosłodzonego z czarnej pożeczki
1. Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.
2. Podzielić go na 3 częśći. Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, posmarować dżemem. Drugą zagnieść z kakao i zapachem po czym schłodzone, zetrzeć na tarce na dżem.
3. Pozostałe 4 białke ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieśćie. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.
4. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
Przepis dodał użytkownik renia5121988
Podziel się opinią
Komentarze