Placki ziemniaczane z warzywami
- Na placki:
- 8 sztuk średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
- Na farsz:
- resztki mięsa i kiełbasy oraz boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- warzywa mrożone - krojone w paski
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
Najpierw podsmażyć na oleju resztki mięsa i kiełbasy oraz boczku, dodać pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku i jeszcze podsmażyć a na końcu dodać opakowanie warzyw mrożonych i poddusić. Jak zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, by potrawa nie ostygła. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajko, pieprz i sól do smaku. Usmażyć na oleju duże placki wielkości patelni. Potem placek rozłożyć na talerzu, nałożyć farsz mięsno-warzywny, złożyć na pół i na wierzch nałożyć jeszcze jedna łyżkę warzyw. Podawać na gorąco z zestawem sezonowych surówek:)
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze