28-01-2012 18:49
Placek z ricottą z Neapolu
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- Na spód:
- - 2 szklanki mąki
- - 100g cukru
- - 125g masła
- -2 jaja
- Wszystko razem dobrze zagnieść, schować na pół godziny do lodówki.
- nadzienie:
- -3/4 szklanki mleka
- -pół szklanki ryżu
- - 4 łyżki masła
- Ugotować w mleku z masłem ryż do miękkości.
- - opakowanie serka ricotta 200g
- - 7 całych jaj + 3 żółtka
- - szklanka cukru
- - garść startej skórki cytrynowej
- - łyżka mąki
Przepis
Jaja ubijać z cukrem. Wymieszać z pozostałymi składnikami i ugotowanym ryżem i mlekiem. Dodać ricottę.
Blachę do pieczenia wykładamy ciastem wyjętym z lodówki, na nie wylewamy nadzienie, ew. robimy z części ciasta kratkę na wierzch. Wstawiamy do koniecznie nagrzanego piekarnika na 180st i pieczemy prawie godzinę.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.