Placek z makiem
- Masa makowa:
- 25 dag zmielonego maku
- 1 1/2 szklanki mleka
- 10 dag cukru
- starta skórka z cytryny
- 4 1/2 dag masła
- jajo
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag masy marcepanowej
- Ciasto:
- 15 dag twarogu
- 5 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 7 dag cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3-0 dag mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- Kruszonka:
- 20 dag masła
- 25 dag mąki
- 5 dag zmielonych migdałów
- 20 dag cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Mak zagotować z 1 szklanką mleka, cukrem, skórką oraz masłem i gotować na małym ogniu 10 minut. Białko oddzielić od żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkiem i resztą mleka, dodać do masy makowej i zagotować.
Marcepan pokroić i utrzeć z białkiem i połączyć z masą makową.
Masę schłodzić.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą.
Z odciśniętego twarogu, mleka, oleju, cukru, soli, cukru waniliowego i połowy mąki zagnieść ciasto. resztę mąki połączyć z proszkiem, dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, wylepić ciastem brzegi blachy.
na cieście rozprowadzić masę i posypać kruszonką. Ciasto piec 45 minut w temp. 200 st.
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze