Placek z czereśniami
- Ciasto:
- 20 dkg mąki pszennej
- 4 dkg mąki ziemniaczanej
- 20 dkg masła
- 16 dag cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 kg czereśni wydrylowanych
- Kruszonka:
- 11 dkg mąki
- 7 dkg masła
- 7 dkg cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
W makutrze utrzeć masło z cukrem pudrem i waniliowym oraz solą na puszystą masę. Kolejno wbijać po jajku nie przerywając ucierania. Kiedy masa stanie się gładka przesiać obie mąki, proszek i wymieszać delikatnie. Gotowe ciasto przełożyć do brytfanny i ułożyć na nim czereśnie. Składniki kruszonki wyrobić na stolnicy i posypać nią placek. Piec ok 50 min w temp. 180 stopni. Placek jest niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Smacznego
Przepis dodał użytkownik k.bialowas82
Podziel się opinią
Komentarze