Placek serowy
- 250 g mąki
- 300 g sera typu gouda
- 1 cebula
- 1 mały por
- 2 jaja
- 1 szklanki mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 120 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka ziarenek słonecznika
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Z mąki, masła, odrobiny soli i 3 łyżek zimnej wody szybko zagnieść kruche ciasto, które uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Por oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki. Wymieszać z cebulą i startym na tarce serem. Doprawić gałką, pieprzem i solą.
Mleko wymieszać ze śmietaną, jajkami i łyżką mąki. Doprawić mocno do smaku.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej formy o średnicy ok. 25 - 28 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
Na podpieczonym cieście rozłożyć farsz cebulowo - serowy i polać całość przygotowanym sosem. Wstawić na kolejne 10 minut do piekarnika. Następnie posypać ziarenkami słonecznika lub pestkami dyni i piec kolejne 20 minut. Podawać na gorąco.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze