Placek "kokosowiec"
- Składniki
- ? 5 białek z jajek, szczypta soli lub sody oczyszczonej, 1 szkl. Mąki
- ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ? 1/3 szkl. cukru pudru,200 g wiórków kokosowych,1 op. cukru waniliowego
- ? 1 opakowanie budyniu kokosowego, 1 opakowanie galaretki poziomkowej
Etapy przygotowania
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli lub sody, dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy uważając aby nie było grudek. Na końcu dodajemy 100 g kokosu. Przekładamy masę do formy (średnica 230 mm) natłuszczonej i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy w temp. 180'C około godziny.
W tym czasie rozrabiamy z gorącą, przegotowaną wodą galaretkę i odstawiamy do stężenia.
Po upieczeniu spodu placka odcinamy jego górną, wybrzuszoną część i na wierzch wylewamy budyń przygotowany zgodnie z opisem na opakowaniu i dodatkiem 50 g kokosu.
Kiedy placek się ochłodzi a galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na wierzch i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze