Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
- 1 pełna łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sos pomidorowy:
- 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- suszone oregano
- sól, pieprz, cukier
- Dodatki:
- ?1 kulka białej mozzarelli
- ?6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
- ?20 czarnych oliwek
- ?20 pomidorków koktajlowych
- ?2 duże garście rukoli
- ?pęczek świeżej bazylii
Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia.
Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250?.
Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli oraz połowę pomidorków.
Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam oliwki, rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze