Pizza tuńczykowo-łososiowa z rzeżuchą na cieście czosnkowym
- na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 1/3 szklanki oleju
- sól i cukier do smaku
- czosnek niedźwiedzi suszony 3 łyżki
- na farsz:
- puszka tuńczyka w sosie własnym 120g
- łosoś wędzony 150-200 g
- mała puszka kukurydzy 140 lub170 g
- puszka pomidorów krojonych 400g
- bazylia suszona 1łyzka
- tymianek suszony 1 łyżka
- zioła prowansalskie 1,5 łyżki
- sól i cukier do smaku
- słodka mielona papryka 1 łyżeczka
- ser żółty 5 do 10 dkg (ile kto lubi)
- olej rzepakowy 1 łyżka
- sos:
- ketchup
- dekoracja jadalna wiosenna:
- kiełki rzeżuchy
Sposób przygotowania
1.
Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy czosnej niedźwiedzi i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i chwilkę wyrabiamy - wystarczą 2-3 minuty.
2.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, formując szersze brzegi. Taka ilośc ciasta wystarcza na jedną pizzę. Ja używam blaszki okrągłej o średnicy 34 cm.
3.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4.
Tuńczyk i kukurydzę osączamy na sicie. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem tuńczyka, łososia i kukurydzę. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach.
5.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, wlewamy pomidory krojone z puszki, dodajemy łyzkę bazylii i tymianku, do smaku cukru i soli. Mieszamy i dusimy 10 minut, aż sos zgęstnieje.
6.
Gotowy sos przekładamy na ciasto pizzowe.
7.
Dalej nakładamy mieszankę kukurydzy, tunczyka i łososia.
8.
Posypujemy ziołami prowansalskimi i serem żółtym, a na końcu słodką mieloną papryką.
9.
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut.
10.
Podajemy z ketchupem i posypujemy kiełkami rzeżuchy.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze