pizza Domowa Patki i Ali
- - ciasto i sos Knorr do pizzy
- - około 100 g sera żółtego
- - pół świeżego ananasa lub pół z puszki
- - pół puszki kukurydzy
- - 100 g szynki konserwowej
- - 2 średnie cebule
- - 4 średnie pieczarki
- - mieszanka ziół do pizzy
Ciasto zrobić według przepisu na opakowaniu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować sos też według przepisu na opakowaniu. Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć rękami na okrągły placek pozostawiając wyższe bandy. Blachę od piekarnika posyp odrobiną tartej bułki. Połóż na niej ciasto i posmaruj je sosem. Uważaj żeby nie upaprać band, bo po upieczeniu nie będzie to wyglądało apetycznie. Odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosło.
Ser żółty zetrzyj na tarce do warzyw na dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj na półplasterki. Pieczarki umyj, osusz dokładnie, przekrój na pół a potem na plasterki. Szynkę pokrój na trójkąty. Kukurydzę i puszkowego ananas odcedź. Ananasa pokrój w cząstki. Jeśli masz świeżego ? a taki jest najlepszy, obierz go ze skóry, wydrąż zdrewniały środek i pokrój go na cząstki. Połowę zużyj do pizzy a drugą na pewno zjesz w czasie oczekiwania na pizzę.
Nie jest obojętna kolejność układania składników na pizzy. Musisz je podzielić na te które mają się gotować (te będą na spodzie) i te które mają się upiec (te będą na wierzchu).
Najpierw zawsze nałóż ser starając się by nie został na bandach. Odrobinę możesz zostawić do posypania po wierzchu, ale naprawdę odrobinę. Na ser sypiemy kukurydzę i układamy ananasa. Potem kładziemy szynkę. Na nią idą pieczarki i cebula. Na koniec posypujemy tą odłożoną odrobiną sera i mieszanką ziół do pizzy. Można jeszcze posypać mielonym kolorowym pieprzem lub mielonym suszonym chili.
Nagrzewamy piekarnik do co najmniej 200 stopni. Jeśli macie opiekacz i termoobieg to włączcie te funkcje. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę wstawiamy pizzę na 15 do 20 minut.
Przepis dodał użytkownik smerfetka19912202
Podziel się opinią
Komentarze