Piwny miodownik staropolski
- 50 dag maki
- 25 dag miodu
- 3-4 jajka
- 10 dag masła
- 20 dag cukru
- 2/3 szklanki mocnego jasnego piwa
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- łyżeczkę sody
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka przyprawy do pierników
- garść bakalii (rodzynek, orzechów, fig, suszonych śliwek)
- tłuszcz
- bułka tarta
Masło utrzyj z 3 łyżkami cukru i jajkami. Mieszając dodaj mąkę, środki spulchniające, resztę cukru, roztopiony i schłodzony miód, przyprawę do pierników oraz piwo, wyrób ciasto.
Wsyp posiekane i oproszone mąka ziemniaczaną bakalie, wymieszaj.
Formę do pieczenia natłuść, wysyp bułką tartą i wypełnij do 2/3 wysokości ciastem. Piecz w temp 190-200stC, aż miodownik zacznie odstawać od ścian formy. Ostudź ciasto, owiń w czysta ściereczkę i odstaw na 7 dni do chłodu.
Miodownik przed podaniem można ubrać kandyzowaną skórką z cytrusów i posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze