Piwny kurczak na butelce
- kurczak - ok. 1,5 kg
- olej
- słodka papryka w proszku
- 4 ząbki czosnku
- vegeta
- piwo jasne pełne
- opcjonalnie przyprawa do kurczaka
Kurczaka nacieramy "marynatą" z 3-4 łyżek oleju oleju, papryki, vegety i wyciśniętego czosnku (wg swoich upodobań). Polecam również dodać przyprawę do kurczaka lub skrzydełek. Mięso można zostawić na noc. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni, kurczaka "nabijamy" na butelkę lub niewielki słoik (np. po dżemie), który wcześniej napełniamy do połowy piwem. Tak "nafaszerowanego" ptaka wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w termoobiegu co jakiś czas polewając pozostałym piwem i tym, co skapnie na blachę podczas pieczenia. Podajemy z frytkami i sałatką.
Przepis dodał użytkownik Goplana
Podziel się opinią
Komentarze