Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie
- 1 płat żeberek wieprzowych ok. 30 dag
- 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonych papryczek chili
- 1/2 filiżanki piwa
- 1 filiżanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 2 goździki
- 1 łyżka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 cm imbiru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Mięso dopraw solą i pieprzem. Utrzyj w moździerzu uprażone ziarna kolendry i kminu rzymskiego. Wsyp je do miski, dodaj brązowy cukier, suszone papryczki chili, kilka goździków, posiekaną cebulę, czosnek, imbir, liście laurowe, tymianek. Wlej sos Worcestershire, piwo i białe słodkie wino. Wymieszaj. Dodaj miód.
Marynatę wetrzyj dokładnie w całe mięso i włóż owinięte folią aluminiową na 12 do 24 godzin do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 150°C, wstaw żeberka do brytfanny i piecz przez godzinę. Po tym czasie odwróć mięso i ponownie wstaw do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz, aż żeberka przyrumienią się z wierzchu. Podaj z sosem żurawinowo pomarańczowym.
Przepis dodał użytkownik gabioza2
Podziel się opinią
Komentarze