23-06-2009 00:02
Pikantne pierogi z kaszą gryczaną
Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- mąka
- jajko 1 szt
- woda
- mleko
- kasza gryczana 2 woreczki
- ser biały 1,5 kostki
- cebula 1 szt
- czosnek 3-4 ząbki
- śmietana 30% 3 łyżki
Przepis
CIASTO
Z mąki, jajka wody i mleka ugniatamy ciasto na pierogi (trudno tu mówić o proporcjach, bo zawsze mierzę wszystko na oko). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienkie "plastry"
FARSZ
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wkruszamy ser biały (na 2 torebeczki kaszy ok 1.5 kostki sera). Dodajemy posiekaną cebulkę z czosnkiem (ja nie smażę wcześniej, tedy w środku pieroga "coś chrupie ochoczo"). Dodajemy śmietankę, żeby połączyć wszystko.
Do gotowych wykrojonych pierogowych okręgów nakładamy nadzienie, zlepiamy i wrzucamy na gotującą się wodę. Czekamy aż wypłyną...potem jeszcze chwilkę i VOILA
Farszu wyjdzie na ok 40-50 pierogów...więc ciasta też musi być spora "kulka"
Przepis dodał użytkownik coco_rosie
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.