pijany kurczak
- 1 1/2 kg kurczaka
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki soli
- 3 świeże korzenie imbiru, pokrojone w plasterki
- 1 1/4 szklanki wytrawnego sherry
- woda
- 2 łyżeczki cukru kolendra do dekoracji
Cebulę pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka z imbirem i solą. Dodać umytego kurczaka, zalać gorącą wodą i gotować 5 minut bez przykrycia. Następnie przykryć garnek i gotować kurczaka na małym ogniu 15 minut.
Kurczaka przełożyć do salaterki. Do gotującego się wywaru dodać sherry i cukier, a następnie zalać nim kurczaka. Przełożyć go kilkakrotnie, aby dokładnie nasiąkł wywarem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 48 godzin, od czasu do czasu obracając go w marynacie.
Z marynaty wyjąć kurczaka i cebulę. Cebulę wyrzucić, a kurczaka osuszyć i pokroić na porcje. Podawać na zimno, udekorowanego kolendra.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze