Pijana Krowa - babka z advocatem i krówkami
- 150 g miękkiego masła
- 160 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS
- 4 jajka
- 125 ml advocata 20%
- 250 g mąki tortowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g krówek (byle nie ciągutek!)
- tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
- cukier puder lub lukier do ozdoby
Krówki kroimy na małe kawałki (ja kroiłam 1 cukierek na 3-4 części). Masło i cukier (oraz cukier KAMIS) trzeba utrzeć na puch w blenderze, następnie - wciąż ucierając - dodawać po 1 jajku, a później dolewać powoli advocata.
Tak powstałą masę musimy zmiksować dokładnie z mąką i proszkiem do pieczenia. O niczym nie zapomniałam? Chyba nie. No to teraz delikatnie (łyżką, nie mikserem!) mieszamy masę z pokrojonymi krówkami.
Formę do babki (z kominkiem, średniej wielkości) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto łyżką, delikatnie wyrównujemy, a później ładujemy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 50-60 minut (z włączonym termoobiegiem, choć ja włączam go i wyłączam naprzemiennie co 10 minut).
Smacznego! :)
P.S. Uwaga, krówki się kleją, więc forma musi być naprawdę mocno wysypana bułką tartą. :)
Przepis dodał użytkownik Nulek
Podziel się opinią
Komentarze