pierś z kurczaka w cieście francuskim
- pierś z kurczaka 20 dag
- papryka czerwona świeża 0,5 szt.
- papryka zielona świeża 0,5 szt.
- ser żółty 10 dag
- mrożone ciasto francuskie 6 płatów
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
Pierś z kurczaka rozdrobnić w blenderze, oprószyć solą i pieprzem. Następnie rozdrobnić paprykę na spore kawałki. Ser posiekać w rozdrabniaczu, ewentualnie pokroić w słupki. Ciasto francuskie rozmrozić. Płaty powinny być prostokątne. Na środku każdego prostokąta położyć filet, paprykę i ser (równolegle do krótszego boku ciasta). Następnie nacinać ciasto równolegle do dłuższego boku (docinać do nadzienie) z obu stron nadzienia. Należy zrobić po 5 nacięć z każdej strony, by powstało 6 pasków. Następnie zawijać paski ciasta na nadzieniu tworząc warkoczyk. Posmarować na wierzchu rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 150 stopni około 20 -25 min.
Przepis dodał użytkownik nerarosa
Podziel się opinią
Komentarze