Pierogi z łososiem
- ciasto:
- ciasto na pierogi z 1kg mąki przyrządzone metodą tradycyjną
- Farsz:
- 1 kg filetu z łososia świeżego
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oleju
- 0.5 szklanki śmietany 30 proc.
- sól
- pieprz
- jajko
- Sos:
- pół litra mleka
- 1 mała marchewka
- pietruszka
- seler
- seler
- listek ziela
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Z łososia zdejmujemy skórę, usuwamy wszystkie ości. Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Łososia i wystudzoną cebulę mielemy w maszynce. Dodajemy jajko, sól, pieprz. Dobrze mieszamy, dolewamy pół szklanki śmietany. Ciasto rozwałkowujemy, formujemy pierogi i nadziewamy je farszem. Pierogi podajemy z masłem lub z sosem.
Sos: Pół litra mleka przegotować z jedną małą marchewką, pietruszką, selerem i listkiem ziela. Całość przecedzić. Sporządzić jasnozłotą zasmażkę z dwóch łyżek mąki i masła, dodać ją do mleka, dokładnie roztrzepać (należy uzyskać konsystencję sosu). Jeszcze raz roztrzepać, posolić, dodać trochę gałki muszkatołowej i kilka kropli soku z cytryny. Pierogi polewamy sosem. Można je wstawić na chwilę do piekarnika i lekko zapiec.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze