Pierogi z kapustą i grzybami
- ciasto:
- 4 szkl mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- gorąca woda
- farsz:
- 75 dag kapusty świerzej
- 75 dag kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Farsz:
Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, odcisnąć, pokroić. kiszoną kapustę pokroić, wycisnąć. cebulę lekko zeszklić na oleju, dodać grzyby i kiszoną kapustę, poddusić na małym ogniu ok. 40 min. świeżą kapustę pokroić, dodać do garnka w połowie duszenia. farsz odparować, jeśli będzie za rzadki, doadać bułkę tartą, przypawy.
Ciasto:
Do mąki i jajek dodać 1,5 szkl letniej wody i szczyptę soli, wyrobić ciasto. cienko rozwałkować, wycisnąć kółka, na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, zlepić brzegi, ugotować
Przepis dodał użytkownik kruszka
Podziel się opinią
Komentarze