PIERNIKOWE MUFFINKI
- 250g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 jajko
- 50g brązowego cukru
- 50g cukru
- 150 ml pełnotłustego mleka
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki złotego miodu
- 4 łyżki ciemnego miodu
Nastaw piekarnik na 200 C. Przygotuj formę to pieczenia muffinek, wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
W jednej misce wymieszaj mąkę, z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
W drugiej misce wymieszaj jajko z cukrem, mlekiem, olejem, i miodem.
Płynną mieszankę wlej do miski z suchymi składnikami, wymieszaj wszystkie składniki dokładnie łyżką.
Gotowe ciasto przełóż do formy do pieczenia i piecz przez ok. 20 minut, albo do chwili kiedy muffinki będą złocisto brązowe.
Przepis dodał użytkownik justyna-19801
Podziel się opinią
Komentarze