Trwa ładowanie...
d1gnj8q
27-11-2009 14:30

Pierniki

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d1gnj8q
Składniki
  • -1 kg mąki
  • -1 kostka tłuszczu
  • -0,5 kg miodu
  • -2 szklanki cukru
  • -4 łyżki kakao
  • -2 łyżki przyprawy do piernika
  • -2 łyżki sody oczyszczonej
  • -8 jajek (5 żółtek, 3 całe jajka)
  • -0,75 szklanki kwaśnej śmietany
Przepis

Mąkę wymieszać z kakao i soda. Miód i przyprawę do pierników rozpuścić razem, dodać margarynę, zagotować i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Wszystko razem wymieszać, dodać kwaśną śmietanę. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia.

Ciasto sie trochę "rozluźni", więc przed rozwałkowywaniem należy dodać do niego jeszcze mąkę. Dodać tyle mąki, żeby ciasto nie było ani za miękkie, ani za twarde, dobre do wałkowania.

Ciasto rozwałkować ? nie za cienko, na grubość około 0,5 ? 1 cm. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 ? 180 °C.

Po upieczeniu polukrować i ozdobić posypką.

Przepis dodał użytkownik agga129

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gnj8q
d1gnj8q
d1gnj8q
Więcej tematów
d1gnj8q