PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI
- Ciasto
- 50 dag mąki
- 1 łyżeczka; kakao, sody,
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 10 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 10 dag miodu płynnego (jeżeli miód jest twardy należy rozpuścić w mleku)
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
Do mąki dodać wszystkie produkty sypkie, jajko, miód. Masło roztopić dodać mleko i dokładnie wymieszać, przestudzone masło z mlekiem dodać do pozostałych składników i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto rozwałkować na taką grubości jaka nam najbardziej odpowiada i wycinać pierniczki, gotowe układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. pierniczki wyjmujemy gdy są jeszcze miękkie potem letko stwardnieją Gotowe pierniczki dowolnie udekorować.
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze