Trwa ładowanie...
d1h61i2
23 stycznia 2013, 16:53

Pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1h61i2
Składniki
  • 4 antrykoty wołowe, każdy o wadze ok. 150 g
    • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • Sól morska
  • Grubo mielony czarny pieprz
  • Groszek zielony Hortex 300 g
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło 60 g
    • Sos barbecue:
  • 300 ml ketchupu
  • 1 łyżka musztardy angielskiej
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 100 ml miodu pszczelego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • Sól, czarny pieprz do smaku
  • Papier do pieczenia Saga
Przepis

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso skropić oliwą, natrzeć musztardą, a następnie odstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Wszystkie składniki sosu barbecue dokładnie połączyć, doprawić do smaku i odstawić, aby smaki się połączyły.
Zamarynowaną wołowinę obsmażyć z obu stron na grillu lub patelni ryflowanej, doprawiając podczas smażenia solą morską i czarnym pieprzem, a następnie ułożyć na papierze Saga i piec 5-8 minut (wedle własnych upodobań) w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby soki się wchłonęły, a następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu.

Rozmrożony groszek Hortex przesmażamy na maśle dodajemy posiekany czosnek i pocięte w drobna kostkę pomidory bez pestek i skóry smażymy ok. 3 min i podajemy z stekiem i aromatycznym sosem barbecue.

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h61i2
d1h61i2
d1h61i2
Więcej tematów
d1h61i2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj