Pieczone Żeberka Sarnie
- 1,5 kg żeberek sarnich
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- liście laurowe Kamis ,jałowiec kamis,ziele angielskie Kamis,łyżka tymianku Kamis
- sól i pieprz do smaku
- szklanka wina wytrawnego,szklanka bulionu,oliwa.
Żeberka myjemy,odsączamy,doprawiamy solą i smażymy dokładnie z każdej strony na złoty kolor.Warzywa kroimy na drobno wkładamy do brytfanki,żeberka posypujemy resztą przypraw,wlewamy bulion i dusimy pod przekryciem,pod koniec wlewamy wino dusimy jeszcze przez ok 20 minut (tak aby mięsko było miękkie). Żeberka podawać na ciepło z młodymi ziemniaczkami i tartymi buraczkami.
SmaczneGo
Wspaniałe danie obiadowe dla wielbicieli dziczyzny.Potrawa podana według mojej receptury posmakuje każdemu.Dodatek przypraw Kamis i dużej ilości warzyw nadaje potrawie wspaniałego smaku.
Przepis dodał użytkownik Kasiella
Podziel się opinią
Komentarze