Trwa ładowanie...
d1glhbk
11-03-2015 08:47

Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym

Przepis
5.0
(4 głosy)
Oceń:
d1glhbk
Składniki
  • 1 cała kaczka
    • Farsz:
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
    • Sos:
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 100 ml czerwonego wina
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka mąki
Przepis

Przygotuj farsz do kaczki: jabłko, pomarańczę oraz cebulę pokrój w cząstki, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, masło i majeranek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Przygotuj sos: na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem. Gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 50 ml ciepłej wody wymieszanej z mąką i zagotuj. Dodaj miód, majeranek żurawinę. Gotuj kolejne 5 minut.

Kaczkę nafaszeruj składnikami i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez co najmniej 90 minut. Po upieczeniu kaczkę wyluzuj z kości, podziel na porcje i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem i ziemniaczanym puree.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
Więcej tematów
d1glhbk