Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
- 1 cała kaczka
- Farsz:
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- Sos:
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki miodu
- 50 g rodzynek
- 100 ml czerwonego wina
- 20 g suszonej żurawiny
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka mąki
Przygotuj farsz do kaczki: jabłko, pomarańczę oraz cebulę pokrój w cząstki, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, masło i majeranek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Przygotuj sos: na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj rodzynki, wymieszaj i zalej winem. Gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 50 ml ciepłej wody wymieszanej z mąką i zagotuj. Dodaj miód, majeranek żurawinę. Gotuj kolejne 5 minut.
Kaczkę nafaszeruj składnikami i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez co najmniej 90 minut. Po upieczeniu kaczkę wyluzuj z kości, podziel na porcje i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem i ziemniaczanym puree.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze