pieczeń ze szczupaka
- 1 kg. szczupaka
- przyprawa do ryb (lub miesznaka ziół)
- 0,5 kg. ziemniaków
- marchewka
- 2 jajka
- śmietana (do zup i sałatek)
- vegeta
-szczupaka oczyścić i ugotować w vodzie z vegetą (oostudzić).
-osobno ugotować ziemniaki i marchewkę (ostudzić).
-szczupaka obrać z ości i skóry i zmielić przez maszynkę (można nawet dwa razy) uzyskaną masę przyprawić przyprawą do ryb (ziołami) oraz pieprzemi i solą i wymieszać z jajkiem
-ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynke do mielenia i wymieszać z jajkiem i śmietaną
-foremkę keksową wyłożyć warstwą ziemniaków, na to pastę z ryby, następnie ugotowaną marchewkę i na wierzch resztę ziemniaków; można z wierzch posmaraować rozbełtanym jajkiem aby powstała ładna skorupka.
-piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.
-można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno
-smacznego
Przepis dodał użytkownik Zenek
Podziel się opinią
Komentarze