Pieczeń wołowa w musztardzie
- 1kg wołowiny
- Sól, pieprz
- 4 łyżki musu jabłkowego
- 4 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki octu owocowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka posiekanej natki
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 100g selera
- 200ml wytrawnego wina
- 4 łyżki śmietany
Mięso natrzeć solą, pieprzem, mus jabłkowy wymieszać z musztardą, octem, tymiankiem i natką, posmarować grubo wierzch pieczeni. Włożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę i 15 minut.
Seler, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę i dodać do brytfanny po 20 minutach pieczenia razem z 100ml wina i 100ml wody. Po upieczeniu mięsa, sos odcedzić, wymieszać z resztą wina, śmietaną i jeśli potrzeba do doprawić solą i pieprzem. Sos podać osobno.
http://inews.com.pl/WordPress3/category/dania-z-miesa
Przepis dodał użytkownik Bocuse
Podziel się opinią
Komentarze