Żytni chleb
Gdy już mamy zakwas, możemy pokusić się o zrobienie żytniego chleba. Potrzebne nam: 2 kg mąki żytniej razowej, łyżka kminku, łyżka soli oraz dwie łyżki oleju i mąki do posmarowania formy. Jedną szklankę żytniej mąki zalewamy aktywnym zakwasem, tak by powstała gęsta papka, pozostawiamy w ciepłym miejscu do następnego dnia, do wyrośnięcia. W przeddzień pieczenia sfermentowany zaczyn mieszamy z 3-4 szklankami ciepłej wody, łączymy z czterema szklankami mąki i mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 -14 godzin. W tym czasie powiększa ono swoją objętość. Potem stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę energicznie mieszając ciasto drewnianą łyżką, Wyrabiamy (około 20 minut) z dodatkiem soli i kminku. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Formy smarujemy olejem, posypujemy mąką i napełniamy ciastem do połowy. Pieczemy godzinę w temperaturze 210°C. Przed wyjęciem z pieca chleb smarujemy ciepłą wodą.