Pianka na biszkopcie
- 2 jajka
- - 3 dag masła
- - 6 dag cukru
- - 5 dag mąki
- - 4-5 łyżek marmolady
- - 750 ml kremówki
- - 10 dag cukru pudru
- - cukier waniliowy
- - 2 łyżki żelatyny
- - brzoskwinia
- - 1 galaretka pomarańczowa 2 jajka
- Spód można też wykonać z biszkoptów lub herbatników petit beurre.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Połączyć z przesianą mąką i pianą z białek. Ciasto przelać do formy, upiec na rumiano w 190?C, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Galaretkę rozmieszać w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Z brzoskwini usunąć skórkę i pestkę, przetrzeć przez sito. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Brzoskwinię połączyć z 1/4 żelatyny, a potem z 1/4 bitej śmietany. Wymieszać resztę śmietany i żelatyny. Ciasto posmarować marmoladą, wyłożyć białą śmietanę, zastudzić. Przykryć brzoskwiniową, zastudzić, zalać galaretką, zastudzić.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze