Paszteciki z miesem mielonym
- Farsz:
- 1 cebula
- kg miesa mielonego
- 2 lyzki bulki tartej
- 1 jajo
- Ciasto:
- 2 szklanki maki
- 1 kostka drozdzy
- 3/4 kostki margaryny
- 2 zoltka
- 2 lyzki gestej smietany kwasnej
- 1/4 lyzeczki soli
- szczypta cukru
Cebule kroimy w kostke i smazymy na oleju, pozniej wrzucamy mieso i dalej smazymy przez okolo 10 min. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem mozna takze dodac troche majeranku. Gdy mieso wystygnie dodajemy bulke tarta i jajo. Mieszamy.
Ciasto:Do maki dodac drozdze, margaryne sol, cukier, zoltka i smietane. Zagniesc ciasto. Ciasto podzielic na 3 czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o grubosci okolo 0,5 cm. Farsz rozlozyc na srodek przez cala dlugosc prostokata. Skladamy na pol i zlepiamy. Wierzch pasztecika smarujemy bialkiem.Wkladamy do nagrzanego do 175°C piekarnika i pieczemy przez okolo 30 min.Po wyciagnieciu nalezy pokroic na kawalki . Jesc na cieplo.
Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1
Podziel się opinią
Komentarze