Pastel de Nata
- - 250g mleka
- Krem:
- - 250g śmietany kremowej (30%)
- - 175g cukru
- - 50g cukru
- - 5 żółtek
- - 1 laska cynamonu
- - skórka z połowy cytryny
- Ciasto:
- - 500g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
1. do wysokiego naczynia włożyć wszystkie składniki kremu z wyjątkiem cynamonu i skórki cytryny, wymieszać blenderem/ mikserem do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodać cynamon i skórkę cytryny, gotować 18-20 min, na małym ogniu.
3. rozgrzać piekarnik do 200*C. Rozwinąć ciasto, lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty ( o średnicy 28)
4 Z kremu usunąć laskę cynamonu i skórkę cytryny, krem wlać do formy wyłożonej ciastem nie wypełniając jej po brzegi. Piec 20-30 min. lub d momentu, gdy wierzch lekko zbrązowieje.
Przepis dodał użytkownik gosiatup1
Podziel się opinią
Komentarze