Trwa ładowanie...
d4a8p25
16 kwietnia 2008, 17:11

Parówki zapieczone w cieście francuskim

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4a8p25
Składniki
  • parówki lub frankfruterki
  • ser mozzarella
  • jajko
  • Ciasto:
  • 25 dkg mąki
  • 3 krople soku z cytryny
  • ? szklanki wody
  • 4 dkg stopionego masła
  • 10 dkg masła schłodzonego
  • sól do smaku
Przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jest to proces ciut skomplikowany więc mniej cierpliwym polecam zakup ciasta mrożonego. Przesiać na stolnice mąkę i sól; zrobić w środku dołek. Wlać masło i wodę do środka i zarobić końcami palców, stopniowo zgarniając mąkę tak, aby powstała góra okruszków, jeśli są suche dodać kilka kropel wody i zagnieść całość razem by powstało ciasto. Nożem do ciasta zarabiać ciasto z góry na dół, obrócić i zarabiać w drugą stronę. Ciasto powinno utworzyć miękka kulę. Naciąć ciasto na krzyż, by nie pękało, owinąć folią i wstawić do lodówki. na 15-20 minut. Resztę masła zmiękczyć, rozgniatając je wałkiem miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Rozwałkować masło w kwadrat o boku 10 cm. Masło musi mieć tę samą konsystencję co ciasto, bo nie będą się wałkowały równo i warstwy nie będą takie same. Jeśli masło będzie za miękkie będzie wypływać na boki. Zbyt twarde może przebić ciasto i zniszczyć układ warstw.
Położyć ciasto na dobrze zmoczonej powierzchni. Rozwałkować w formę krzyża, środek robiąc trochę grubszy niż ramiona. Położyć masło na środku krzyża i złożyć jego ramiona, by powstała paczuszka. Odwrócić ciasto, by wyglądało jak książka o grzbiecie z lewej strony. Przyklepać i rozwałkować ciasto w prostokąt 15 na 45 cm. Wałkować jak najdokładniej, szczególnie na brzegach, bo przy złożeniu brzegi nie będą się pokrywać i warstwy będą nierówne. Złożyć ciasto jak list, górna trzecia cześć do dołu, a dolna trzecia cześć do góry, by znów uformować prostokąt, zmiatając pędzelkiem mąkę spomiędzy warstw. Obrócić ciasto o 90 stopni, by grzbiet "książki" wypadał z lewej strony i przycisnąć brzegi wałkiem, by się skleiły. Rozwałkować i złożyć, jak poprzednio, zaznaczając delikatnie na brzeżku ciasta każdy obrót śladem palca, dzięki temu nie pogubimy się. Owinąć ciasto folią i schłodzić. Operację tą powtarzamy 4 ? 6 razy.
Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy kawałki o kształcie prostokąta, na krótszym boku kładziemy obraną z osłonki parówkę (końce nacinamy jak na zdjęciu) i słupek sera mozzarella. Zwijamy w rulon koniec ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż ciasto leciutko się zarumieni.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4a8p25
d4a8p25
d4a8p25
Więcej tematów
d4a8p25

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj