Pani Walewska
- CIASTO:
- 2i1/2 szkl. mąki,
- 20 dag margaryny,
- szkl. pudru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- DODATKOWO:
- 4 białka,
- słoik powideł śliwkowych (330ml),
- 20 dag orzechów włoskich.
- KREM:
- kost. margaryny,
- duży budyń waniliowy,
- 1/2 l mleka,
- cukier waniliowy,
- szkl. cukru pudru.
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.
2. Oba ciasta wyłożyć na dwie identyczne natłuszczone blaszki o wym 25x36cm. Posmarować je powidłami, wyłożyć pianę ubitą z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Upiec 2 ciasta. Piec 15 min w 180st.
3. Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta. Polać polewą, można udekorować orzechami.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze