Pączki karnawałowe
- ok. 1 kg mąki
- 15 dag drożdży
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 1 - 1,5 szklanki mleka
- 10 dag rozpuszczonego masła
- aromat rumowy
- szczypta soli
- 1 kieliszek spirytusu
- Do nadzienia:
- masa makowa
- marmolada, dżem lub czekolada
- Do smażenia: olej
- Lukier:
- 1 białko
- 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
- Do dekoracji:
- posypka orzechowa
- posiekana czekolada biała i gorzka
Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Postawić do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać żółtka, aromat, spirytus i sól. Dodawać mąkę i wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania dodać letnie masło. Postawić do wyrośnięcia.
Stolnicę wysmarować olejem. Dłonie również smarować olejem, formować pączki dowolnie nadziewać i układać na stolnicy. Najlepiej smakują nadziewane masą makową.
Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny do białości. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.
Pączki smażyć w głębokim oleju. Odsączyć na bibule i gorące posmarować lukrem , posypać czekoladą i orzechami. Pozostawić do zastygnięcia. Pączki można zanurzać w lukrze.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze