Pączki
- 50 dag mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 5 dag drożdży
- 6 żółtek
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kieliszek spirytusu
- szczypta soli
- pół słoika marmolady
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i mlekiem, dodać mąki tyle aby ciasto miało gęstość śmietany, odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, cukier, żółtka, rozpuszczone i ostudzone masło, sól, spirytus lub rum, wyrobić i pozostawić w cieple.
Ciasto rozwałkować na 2 cm grubości, wykrawać krążki, na każdym kłaść łyżeczkę marmolady i formować kule.
Wyrośnięte pączki smażyć na dużej ilości rozgrzanego oleju, odsączyć, posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)
Przepis dodał użytkownik inis1984
Podziel się opinią
Komentarze