Oliwki chronią przed nowotworami
Składnik oliwek może chronić przed rakiem jelita grubego. Związek obecny w skórce oliwek może hamować rozwój raka jelita grubego - wynika z najnowszych hiszpańskich badań. Informację na ten temat podaje pismo "Cancer Letters".
Składnik oliwek może chronić przed rakiem jelita grubego. Związek obecny w skórce oliwek może hamować rozwój raka jelita grubego - wynika z najnowszych hiszpańskich badań. Informację na ten temat podaje pismo "Cancer Letters".
Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie oraz Uniwersytetu w Barcelonie wykazali, że obecny w skórce oliwek kwas oleanolowy hamuje podziały komórek raka jelita grubego oraz pobudza ich samobójczą śmierć (apoptozę). Badania były prowadzone na hodowlanej linii ludzkich komórek raka okrężnicy (o skrótowej nazwie HT29).
Kwas oleanolowy należy do triterpenów, związków obecnych w wielu roślinach stosowanych w medycynie ludowej. Najbogatszym źródłem kwasu oleanolowego jest skórka oliwek.
Badania z ostatnich lat wskazują, że związki z tej grupy hamują rozwój nowotworów poprzez wpływ na różne procesy związane z cyklem życiowym komórek, jak naprawa DNA, podziały komórek i ich samobójcza śmierć.
Zdaniem hiszpańskich naukowców, najnowsza praca rodzi nadzieję, że w przyszłości można będzie wykorzystać kwas oleanolowy w prewencji, a także w leczeniu raka jelita grubego. (PAP)