Okoń z patelni z owocami
- 500 g filetów z okonia,
- sok z 1 cytryny,
- sól,
- 80 g przerośniętego boczku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki,
- 2- 3 cebulki ze szczypiorem,
- 1 strąk czerwonej papryki, 1 czerwone jabłko,
- 1 gruszka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- 200 g śmietany kremówki
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą. Rybę obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju i wyjąć. Na tym samym tłuszczu smażyć rybę ok. 5 minut z każdej strony, wyjąć z patelni. Cebulkę i paprykę oczyścić i pokroić na kawałki. Jabłko i gruszkę umyć. pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plastry. Paprykę, cebulę i owoce dusić ok. 5 minut na tłuszczu ze smażenia ryby. Doprawić papryką w proszku, dodać śmietanę. następnie włożyć rybę. całość podgrzewać na wolnym ogniu ok. 3 minut. Rybę można podawać z ziemniakami z wody posypanymi natką pietruszki.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze