Obierki z ziemniaków
Ziemniaki nie mają dobrej opinii wśród osób dbających o linię. Tymczasem w warzywach tych znajduje się m.in. potas, żelazo, błonnik oraz witamina C, a największe ich ilości "siedzą" w skórce. Skórka z jednego ziemniaka w 18 proc. pokrywa dziennie zapotrzebowanie organizmu na błonnik, który reguluje pracę jelit i obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poza tym błonnik syci na dłużej, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Warto też wiedzieć, że ziemniaki gotowane w łupinach tracą tylko 10 proc. witaminy C, podczas gdy obrane - więcej niż 25 proc. Ziemniaki upieczone w mundurkach są również lekkostrawne. Wywar z gotowanych łupin kartoflanych, pity przez pewien czas, rozpuszcza kamienie nerkowe. Wywar jest również dobrym środkiem odżywczym stosowanym na wzmocnienie po chorobie.