Obiad wegetariański - zielony wiosenny kwiat
- brokuł różyczki 10 sztuk
- natka pietruszki pęczek 1 pęczek
- łodyga selera naciowego dla kazdej osoby jedna sztuka 2 sztuki
- papryka zielona 2.5 sztuki
- cebula 2 sztuki
- oliwa 3 łyżki
- suszone warzywa w torebce - takie jak do zupy 2 łyżki
- makaron kolanka 100% durum 1 szklanka
- czosnek ząbki 2 sztuki
- sałata zielona liście małe 4 liście
- sól i pieprz (do smaku)
Odmierzamy szklankę makaronu i go gotujemy we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy (pozostawiamy trochę do dekoracji wg zdjęcia).
Myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę paprykę zieloną.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej lekko cebulę. Dodajemy pokrojoną zieloną parykę i dusimy razem około 10 minut.
Następnie dodajemy suszone warzywa (mozemy przyprawic wg własnego uznania czyms innym), mieszamy i dusimy razem jeszcze 5 minut.Do smaku solimy i pieprzymy.
Rozgrzewamy na drugiej patelni łyżkę oliwy i lekko przesmażamy przecisnięty przez praske czosnek.
Dodajemy do czosnku ugotowany makaron, mieszamy i posypujemy natka pietruszki. Ponownie mieszamy, lekko podgrzewając.
Na duzy talerz (najlepiej owalny) wykładamy makaron z natką i czosnkiem, wkoło układamy papryke z cebulą i przyprawami, nastepnie z
odłożonej natki i różyczek brokuł tworzymy platki (rózyczki kwiata). Dokładamy łodygę selera naciowego. Z reszty papryki zielonej wycinamy kształ liści i układamy je na liściach sałaty zielonej.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Podziel się opinią
Komentarze